DEČJA NEDELJA U 2018. GODINI - DEČJA NEDELJA U 2018. GODINI
 


skola@samubps.edu.rs
   
.
.

BALASSI INTÉZET


BETHLEN GÁBOR ALAP


OPŠTINA BEČEJ
ÓBECSE KÖZSÉG


POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE


ČEPOM DO OSMEHA 

22.10.
2018.
DEČJA NEDELJA U 2018. GODINI NAZAD


Dečja nedelja se održala prve nedelje oktobra, tačnije u periodu od 1. do 7. oktobra. Tokom ove nedelje učenicima naše škole organizovali smo razne aktivnosti.

Ove godine Dečja nedelja se odvijala pod motom: „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja”.

U cilju razvijanja zdravog stila života je održan jesenji kros za učenike viših razreda. Dužina staze je bila ista za sve učenike i iznosila je 500 m. Ovom sportskom aktivnošću započeta je Dečja nedelja.

Zvanično otvaranje je usledilo za vreme velikog odmora, i to sa već tradicionalnim zajedničkim plesom. Na sportskom terenu su se okupili svi učenici naše škole i sa nestrpljenjem su iščekivali poznate melodije plesova i sa svojim nastavnicima su oduševljeno plesali rašpu, ples pingvina, pačji ples, kolo, čardaš..

Nakon plesa učenici nižih razreda nacrtali su na temu „Srećan/na sam kad...“  šarene radove na asfaltu ispred nove zgrade. Jesen koja je zavladala u selu postala je lepša zbog radova ovih spretnih ručica, a vesela umetnička dela postala su deo ulice Dr Imrea Kiša.

U okviru aktivnosti „Otvorena vrata” predsednik Opštine ugostio je učenike osnovnih i srednjih škola. Dana 2. oktobra 2018. godine učenice naše škole, ujedno i predstavnice Učeničkog parlamenta: Bovanovič Lucia (7.2) i Dejana ibišaj (8.1) bile su gošće predsednika opštine Bečej - Dragana Tošića. Učenici su učestvovali na „okruglom stolu“ i imali prilike da postavlјaju pitanja, koja se odnose na kvalitetniji život mladih lјudi u opštini Bečej. Pitanja su bila raznovrsna: od koliko iskustvo i koje vrste je potrebno kako bi se postalo predsednik opštine do pitanja kako lokalna samouprava planira da zadrži mlade lјude u gradu... Većina pitanja se odnosila na konkretnu školu: uređenje sale za fizičko, fasade škole, pokrivenost bežičnom internet mrežom itd. Predsednik opštine je na neka pitanja odgovorio vrlo konkretno i objasnio način na koji se sredstva dobijaju.

Drugog dana Dečje nedelјe, u utorak, 2. oktobra 2018. godine, za vreme velikog odmora i na trećem nastavnom času, održano je takmičenje u nadvlačenju konopcem za učenice i učenike od 5. do 8. razreda.

Ovo tradicionalno takmičenje i dalјe privlači veliku pažnju i postaje sve popularnije  i kod devojčica i kod dečaka. Pored toga što jača takmičarski duh, pozitivno utiče i na timski rad, bolјe međudrugarske odnose među dečacima i devojčicama, podstiče toleranciju, poštovanje i nenasilno rešavanje konflikata.

Isti dan učenici četvrtog razreda učestvovali su na takmičenju „Pokaži šta znaš”. Deca su se spremala da se pokažu pesmom, plesom, sviranjem muzičkih intrumenata i raznim igrama veština. Jedini uslov bio je da se ne spreme iz školskog gradiva nego iz drugih oblasti i po mogućstvu sami bez ičije pomoći.

Pre podne u 10.30 časova predstavnike učenika sedmog i osmog razreda ugostila je direktorica Lehocki Tinde. Učenici su imali mogućnost da postave pitanja vezana za život i rad škole, odnosno da iznesu neke svoje ideje, predloge, kao i viđenje nekih gorućih problema u našoj, a i u mnogim drugim školama, kao što je nedisciplina ili netolerantnost među učenicima. Pitanja je postavila i sama direktorica učenicima: nju je interesovalo koji nastavni predmeti su im omiljeni, koji časovi su im najinteresantniji?

Direktorica i njena saradnica, pedagoškinja iskoristili su priliku da razgovaraju sa učenicima o nekim problemima, koji zadaju dosta glavobolje nastavnicima, a to su problemi discipline na časovima, nemotivisanost pojedinih učenika.

U sredu je održan tradicionalni maskenbal. U povorci su se mogli videti razni fudbaleri, fudbalske sudije, kauboji, princeze, rokeri, baštovani, farmeri, grčki bogovi. Jedan ceo razred se maskirao u špil karata dok se drugi razred obukao u svatove. Na ulici se okupilo mnogo posmatrača koji su ih pozdravljali i uživali u maštovitoj povorci. Kada se šetnja završila učenici su strpljivo čekali svoj red da se slikaju u dvorištu škole kako bi ovi nezaboravni trenuci ostali zauvek zabeleženi.

Za vreme petog nastavnog časa učenici nižih razreda su prisustvovali jednoj zanimljivoj muzičkoj interaktivnoj predstavi.

Zajednička predstva muzičke grupe iz Budimpešte „Tanc Reakcio“ (mađ. Tánc Reakció) i pesnikinje Čik Monike je nazvana „Nacrtao sam jednog zdepastog mačora“, po najpoznatijoj pesmi ove pesnikinje.

Muzička grupa u čijem sastavu su pevačica, gitarista i bubnjar veoma maštovito su preradili i otpevali pesme ove pesnikinje, i to u modernom rok, disko i sving stilu. Deci su ove pesme poznate, pa su se jako brzo priključili predstavi tapšući i igrajući. Svečana sala mesne zajednice je 45 minuta postala jedna prava slikovnica koju su pesnikinja i grupa zajedno sa decom stvorili.

Isti dan je održana odbojkaška utakmica učenika i nastavnika. Ove godine izostalo je učešće roditelјa što je donekle umanjilo značaj ove manifestacije. Učenici i nastavnici su bili visoko motivisani, željni pobede. Odbojkaška utakmica održana je po završetku sedmog časa. Učenički parlament je i ovom prilikom dao svoj doprinos organizaciji i realizaciji ove utakmice.

U četvrtak, na našu veliku radost škola nam je bila prepuna gostiju. Prepodne nam je stiglo oko 60 učenika iz Osnovne škole „Sever Đurkić“ iz Bečeja koji pohađaju niže razrede. Oko 10 sati stigli su nam gosti, njih oko 40, iz Šimontornje, iz Osnovne škole i gimnazije „Vak Boćan“ u Mađarskoj. Učenike bečejske škole dočekali su naši đaci četvrtog razreda sa muzičko-zabavnim i sportskim aktivnostima. Gosti iz Mađarske su nam pripremili malu muzičku tačku i kroz video-klip predstavili svoju školu. Nakon toga je sledio glavni program. Pošto muzika prelazi sve granice, ubrzo su se sklopila nova poznanstva i prijateljstva. Program smo započeli karaokama i gosti su se ubrzo priključili. Raspoloženje je već bilo na vrhuncu kad smo stigli do zajedničkog plesa. Tokom plesa i naši i njihovi đaci naučili su nove plesne korake. U međuvremenu pridružili su se i gosti iz Bečeja i naši đaci iz nižih razreda.

Takođe u sredu četrdeset i šest naših učenika je posetilo kuću Tan u Bečeju. Tamo su mogli isprobati 28 različitih interaktivnih igara i razne rekvizite.

Fudbalski meč, sad već slobodno možemo reći tradicionalno, učenici naše škole („Sinovi”) i roditelјi („Tate”) održan je isti dan na sportskom terenu škole.

Utakmica je protekla u izuzetnoj, sportskoj atmosferi, fer-plej je bio na zavidnom nivou. Na poluvremenu roditelјi su vodili sa 3:2, a krajnji rezultat je bio 5:3 za roditelјe. Učenici su bili veoma raspoloženi za igru kao i roditelјi.

Četvrti dan Dečje nedelje započeo je predstavom na srpskom jeziku. Putujuće pozorište „Vilin konjic“ uz pesmu i igru zabavilo je učenike nižih razreda u igranoj predstavi „Poklon jeseni“.

Među aktivnostima koje se organizuju tokom Dečje nedelje već godinama je i menjanje uloga između učenika i nastavnika. Ovo je jedna od omiljenih aktivnosti  tokom koje učenici, makar samo na jednom času, mogu da uživaju u ulozi nastavnika koji njima predaje. Mnogo puta čujemo od naših učenika tokom godine kako je nastavnicima lako. Oni samo zadaju domaći zadatak, ispituju gradivo i zadaju kontrolne zadatke. Oni učenici koji su se ove nedelje našli u koži nastavnika mogli su da osete težinu zadatka nastavnika i odgovornost. Ova aktivnost je, iako je planirana za 5. oktobar, trajala tokom cele nedelje, u zavisnosti od toga kada je ko imao čas kod nastavnika kojeg menja. Pored puno obaveza tokom Dečje nedelje bilo je prilično teško organizovati i ove časove. Njih treba tačno isplanirati, dogovoriti se, obaviti sve potrebne pripreme za čas. Naši mladi nastavnici-pomoćnici mogli su da iskuse da je ponekad potrebno više vremena za pripremu jednog časa nego što on zapravo traje. Polako su se pripremali prethodnih dana. Gde je dvoje učenika trebalo da održi čas, vežbali su zajedno za ovaj bitan događaj.

U okviru ove aktivnosti oko tridesetoro osoba je zamenilo svoje uloge.

U petak, 5. oktobra,  u organizaciji Učeničkog parlamenta naše škole organizovano je, po prvi put, takmičenje u duvanju balona od 1. do 8. razreda. Takmičenje je održano u sali za fizičko i zdravstveno vaspitanje škole.

Na prvom času su se takmičili učenici od 1. do 4. razreda. Parlamentarci su osmislili pravila, postavili su muzičku pratnju, merili su vreme kao i naduvane balone takmičara, pravili rang-listu. Na drugom času se održalo isto takmičenje za više razrede.

Ove godine po drugi put organizovana je aktivnost: „Naj-škrabalo“. Na likovno nadmetanje iz spretnosti prijavilo se  ukupno dvadesetoro učenika. Nadmetalo se u crtanju na malo neobičan način, da bi se učenici pospešili na bolje zapažanje i koncentraciju. Učenici su se oprobali u tri kategorije: u crtanju simetrije štapom, u praćenju linije preko ogledala i u izradi autoportreta manje veštom rukom (dešnjaci levom rukom i obrnuto). Žiri, u sastavu od 4 člana, odabrao je najveštije u rešavanju ovih zadataka.

Isti dan, na 4. času i 5. času, takođe u organizaciji Učeničkog parlamenta realizovane su interesantne sportske aktivnosti. Prvo se odigrala odbojkaška utakmica između učenika sedmog i osmog razreda, a na narednom času je došla na red na košarkaška utakmica. Ekipe su bile veoma raspoložene i uz dobre muzičke ritmove su se takmičili međusobno.

Već godinama unazad Narodna biblioteka poklanja najmlađim čitaocima člansku kartu. Ove godine su prvaci osim članske karte na poklon dobili i predstavu iznenađenja na mađarskom jeziku.

Siracki Katalin, predstavnik pozorišta „Tufnasti podijum“ (mađ. Pöttyös Pódium), izvela je jednu muzičku interaktivnu prestavu pod nazivom „Igrajmo se zajedno!“. Učenici su se lepo zabavljali tokom predstave zajedno sa svojim učiteljicama.

Isti dan, učenici nižih razreda na srpskom nastavnom jeziku takođe su posetili biblioteku u kojoj je bila održana predstava „Zaljubljeni kompjuter“ pozorišta „Bubamara“ sa Palića.

Predstava je bila interaktivna, pa je učenicima bilo veoma zabavno jer su učestvovali u njoj. Glumili su cipelu, krastavčić, biftek, majonez, viljušku, devojčice, mame, bebe, zaljubljeni kompjuter i kompjutericu... i uživali uz zvuke dečjih pesmica.

U petak, u Bečeju je održana najradosnija i najmasovnija manifestacija Dečje nedelje, koja predstavlja samu završnicu celonedeljnog programa. Na ovom popodnevnom programu učestvovali su i naši učenici, ukupno njih 40-oro. Centar završne manifestacije je bio gradski trg Bečeja. Vesela grupa naših đaka i nastavnika je dva i po sata provela u centru Bečeja, koji je bio pun dece, osmeha, muzike.

Na postavljenim kreativnim i izložbenim štandovima predstavnici klubova, organizacija, osnovnih i srednjih škola, udruženja i omladinskih grupa predstavljali su svoj rad, odnosno aktivnosti. Većina njih je osmislila kreativne štandove, pa su deca uživala u raznovrsnim zabavnim i kreativnim aktivnostima.   

Naše dve učenice osvojile su nagrade na likovnom konkursu „Srećno detinjstvo”, tako možemo reći, da smo uspešno učestvovali na ovoj aktivnosti.

Ove godine, po prvi put, naša škola raspisala je foto-konkurs sa temom: „Život je lep...” za učenike viših razreda. Učesnici konkursa su imali zadatak da pošalju fotografije, koje predstavlјaju njihovo viđenje toga šta doprinosi tome da nam život bude radostan, ispunjen i jedinstven.

Protekle nedelje je omogućila svakom našem učeniku učešće u nekom programu zabavnog karaktera. Ostvarili smo saradnju sa drugim ustanovama (Narodna biblioteka, Spomen kuća „Tan“, OŠ „Sever Đurkić iz Bečeja, Osnovna škola i gimnazija „Vak Boćan“ iz Mađarske, KUD „Petefi Šandor” Bečej, PU „Labud Pejović” Bečej), a kroz sportske aktivnosti roditelji naših učenika takođe su uzeli učešće u programu Dečje nedelje. Posebno se zahvaljujemo našim mamama i bakama na prekrasnim i maštovitim kostimima ovogodišnjeg maskenbala. Članovi Učeničkog parlamenta su dostojno predstavljali sve naše učenike na svečanom prijemu kod predsednika opštine.

Ove godine, pored tradicionalnih i omiljenih aktivnosti, u naš program smo uvrstili i neke nove, a sve su organizovane u duhu i idu uz moto ovogodišnje Dečje nedelje.

Za kraj, evo i deo pesmice koju su napisali naši učenici:

Veliko hvala za super Dečju nedelju,
koja nam je puno značila,
učimo radi naše budućnosti,
joj, baš je bilo odlično!
 

ELEKTRIČNA ENERGIJA
BROJ SLIKA: 836
BROJ PREGLEDA: 223719
BROJ POSETIOCA: 152063

OOO
UNESITE TRAŽENI POJAM:


JANUAR/ 2019
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
PISMENE PROVERE
   21-01-2019
   82   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK


   23-01-2019
   71   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK

   23-01-2019
   82   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAKDanas je 17.01.2019.

 Sledeći učenici slave rođendan:

Kolompár Zsanett - 1.2

Kalmár Kevin - 3.4


Sutra je 18.01.2019.

 Sledeći učenici će slaviti rođendan:

Hodi Teodora - 2.1

Bartusz Árpád - 2.3

ZAHVALJUJEMO SE NA PRUŽENOJ PAŽNJI. VI STE 709937. POSETILAC. 2009-2017 © OŠ 'Šamu Mihalj' - Bačko Petrovo Selo