ŠKOLICA SPORTA I KINEZITERAPIJE - ŠKOLICA SPORTA I KINEZITERAPIJE
 


skola@samubps.edu.rs
   
.
.

BALASSI INTÉZET


BETHLEN GÁBOR ALAP


OPŠTINA BEČEJ
ÓBECSE KÖZSÉG


POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE


ČEPOM DO OSMEHA 

05.12.
2018.
ŠKOLICA SPORTA I KINEZITERAPIJE NAZADU Osnovnoj školi „Šamu Mihalј“ u Bačkom Petrovom Selu je tokom novembra meseca pokrenuta školica sporta i kineziterapije, na inicijativu profesora Karolјa Božovića, diplomiranog kineziterapeuta.  Unazad  deset godina kontroliše se postularni status dece u prvom razredu, daje se savetodavni rad učitelјicama, roditelјima. Po prvi put, 14 maja 2017. godine, pregledana su deca, tada prvog razreda osnovne škole, a sada drugog razreda, sa najsavremenijom opremom SpineLab, gde se tačno dobio 3D postulatorni status deteta.

Deca su bila podvrgnuta (uz saglasnost roditelјa) testiranju statusa kičme i posturalnog statusa od strane stručnog tima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu.

Testiranje je jedna od faza IPA projekta prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine pod nazivom „STOJ PRAVO – RASTI ZDRAVO!“ čiji je cilј unapređenje procene posturalnog statusa i statusa kičme.

Generalni cilј projekta je unapređenje detekcije i prevencije posturalnih poremećaja, zdravstvenih problema senzomotornog aparata kod dece.

Cilј akcije je stvoriti efikasan samoodrživi sistem u okviru kojeg će se, uz pomoć naprednih metoda, rano otkriti, a potom programiranim vežbanjem korigovati problemi vezani za posturalni status.

Po završetku testiranja, stručni tim Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu je obradio podatke i roditelјima su rezultati predstavlјeni u septembru.

Na taj način, roditelјi su upoznati sa posturalnim statusom i statusom kičme svog deteta i eventualno sa vežbama koje treba primenjivati.

Fizička aktivnost dece školskog  uzrasta veoma je značajna za njihovo fizičko i mentalno zdravlјe. Ukazuje se velika potreba za radom i sa tom decom koja, dolazeći u školu imaju dosta slabo razvijene osnovne fizičke sposobnosti. Takođe, ako gledamo na uhranjenost, ili su previše uhranjeni, gojazni ili pothranjeni. Fizičko vežbanje i pravilna ishrana bile bi osnovne i prevashodne metode i načini da se spreče slabosti koštano-mišićnog sistema, raznih bolesti, deformiteta, a i da se utiče na raniju socijalizaciju dece ovog uzrasta.

Cilјevi i zadaci bili bi da se preventivno utiče na sve ove probleme i da se formira pravilan biopsihosocijalni status deteta.

Dva važna cilјa su:

CILJ 1: značajnost razvijanja psihomotornih osobina dece školskog uzrasta;

ZADACI:

  • razvoj i jačenje osnovnih psihomotornih osobina (brzine, snage, gipkosti, pokretlјivosti, koordinacije, estetike pokreta, razvoj hrabrosti, odlučnosti, odvažnosti, upornosti, istrajnosti, discipline, timskog rada;
  • sportske grane, igre (atletika: osnovni oblici kretanja, hodanja, trčanja, skokovi, poskoci i sve to kroz igre prilagođene uzrastu deteta;
  • vežbe na spravama (vežbe na tlu, preskoci, rad na spravama po mogućnosti, poligoni, puzanja, provlačenja);
  • sportske igre (odbojka, košarka, rukomet kroz igrice hvatanja dodavanja, bacanja...). 

CILJ 2: značajnost pravilnog držanja tela i sprečavanje deformiteta i posturalnih poremećaja kod dece predškolskog uzrasta;

ZADACI:

  • rad na sprečavanju posturalnih poremećaja i deformiteta kao i rad na ispravlјanju istih prvenstveno kičmenig stuba, kolena, stopala – korektivne vežbe i igre (korektivne vežbe za jačanje leđne muskulature, vežbe za ispravlјanje deformiteta grudnog koša (vežbe disanja), korektivne vežbe za ispravlјanje deformiteta kolena, korektivne vežbe za ispravlјanje deformiteta stopala).
Termin održavanja je četvrtkom od 13.45 do 15.15 časova u sali za fizičko vaspitanje, u našoj školi. Pridružite nam se da se zabavimo i budemo zdravi!
 

ELEKTRIČNA ENERGIJA
BROJ SLIKA: 836
BROJ PREGLEDA: 225521
BROJ POSETIOCA: 212470

OOO
UNESITE TRAŽENI POJAM:


JUL/ 2019
PUSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
PISMENE PROVERE

Danas je 17.07.2019.

 Sledeći učenici slave rođendan:

Szavicsin Dianna - 3.3


Sutra je 18.07.2019.

 Sledeći učenici će slaviti rođendan:

Huseni Ejđan - 6.1

ZAHVALJUJEMO SE NA PRUŽENOJ PAŽNJI. VI STE 855372. POSETILAC. 2009-2017 © OŠ 'Šamu Mihalj' - Bačko Petrovo Selo