NAŠ PRVI DAN DEČJE NEDELJE   - NAŠ PRVI DAN DEČJE NEDELJE  
 


skola@samubps.edu.rs
   
.
.

BALASSI INTÉZET


BETHLEN GÁBOR ALAP


OPŠTINA BEČEJ
ÓBECSE KÖZSÉG


POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE


ČEPOM DO OSMEHA 

07.10.
2019.
NAŠ PRVI DAN DEČJE NEDELJE   NAZADOve godine se Dečja nedelja održava od 7. do 13. oktobra, pod motom: „Da pravo svako – dete uživa lako“.

U našoj školi je već postala tradicija, da Dečju nedelju otvorimo zajedničkim plesom. I tako su se u ponedeljak, 7. oktobra, pre podne, nakon trećeg časa na sportskom terenu okupili svi učenici naše škole i sa nestrpljenjem su iščekivali početak aktivnosti, koja važi za jednu od najomiljenijih. Cela škola je zaplesala uz vođstvo nastavnice muzičke kulture, Andree Karolji, kojoj su pomogli predstavnici Učeničkog parlamenta. Stariji učenici su već sa nestrpljenjem čekali poznate melodije plesova i sa svojim nastavnicima su sa oduševljenjem plesali rašpu, ples pingvina, pačiji ples, kolo, čardaš, Ketshup – song, Makarenu… Ubrzo su se i prvaci priključili. Nakon dobro poznatih i dobro uvežbanih plesova ove godine smo naučili i novi ples, Limbo, i tako obogatili naš repertoar. Ovo je bila jedinstvena prilika da se pored dobrog provoda i malo ugrejemo u prohladnom, jesenjem danu.

Isti dan, na 2, 3. i 4. času učenici nižih razreda su crtali na asfaltu ispred nove školske zgrade. Tema crtanja je povezana sa sloganom Dečje nedelje. Ovo je već tradicija u našoj školi, koja nikada nije dosadna.  Učenici nižih razreda uvek sa radošću uzimaju krede u ruke i ulepšavaju trotoar ispred nove školske zgrade. 

Zadatak im je ove godine bio da nacrtaju prava dece. Nije bilo lako, ali su nacrtali jako lepe crteže. Većina je odabrala pravo na igru jer im je to blisko. Ovekovečili su svoje omiljene igre i drugare sa kojima se osećaju najprijatnije. Osim toga, nacrtali su i svoju školu u kojoj vole da se igraju i uče. 

Vreme je prošlo u lepom raspoloženju, a prolaznici su zainteresovano gledali crteže. Nadamo se da ovih dana neće padati kiša i da ćemo moći još dugo da se divimo crtežima naših učenika nižih razreda.

Na 5. času se održalo takmičenje u duvanju balona u organizaciji Učeničkog parlamenta. Takmičenje se organizuje po drugi put za učenike od 1. do 8. razreda u sali za fizičko i zdrastveno vaspitanje škole. Prvo su se takmičili učenici od 1. do 4. razreda, a posle i učenici od 5. do 8. razreda. Parlamentarci su osmislili pravila, postavili su muzičku pratnju, merili su vreme, naduvane balone takmičara, pravili rang listu.

Iz nižih razreda prijavilo se 26 učesnika:

1.1 – Mihajlo Jovanović – Natalija Bakša;

1.2 – Arpaš Pal – Balaša Fani;

1.3 – Mihalec Gabor – Horvat Šara;

2.1 – Relјa Jovanović – Zaida Avdulahu;

2.2 – Gulјaš Erik – Šofro Lejla;

2.3 – Ereg Peter – Kosoruš Johana;

3.1 – Ćamil Ajvazi – Sandra Gan;

3.2 – Kolompar Miranda – Križak Sabolč;

3.3 – Kolompar Viktoria – Sabo Krištof;

4.1 – Nikola Cvejanov – Milica Gvozdenović;

4.2 – Sanislo Klementina – Erdeg Gabor;

4.3 – Kolompar Senka – Galamboš Balaž;

4.4 – Hegediš Kiti – Senci Lautaro.

Najbolјi duvači balona po odelјenjskim zajednicama bili su sledeći učenici:

1. razred 

 1. mesto - Horvat Šara;
 2. mesto - Balaša Fani;
 3. mesto - Arpaš Pal;

2. razred

 1. mesto - Gulјaš Erik;
 2. mesto - Kosoruš Johana;
 3. mesto - Avdulahu Zaida;

3. razred 

 1. mesto - Koloppar Miranda i Križak Sabolč;
 2. mesto - Sabo Krištof;
 3. mesto - Kolompar Viktoria;

4. razred

 1. mesto - Erdeg Gabor;
 2. mesto - Senci Lautaro;
 3. mesto - Gvozdenović Milica.

Spisak takmičara od 5. do 8. razreda je sledeći:

5.1 – Dalibor Gan – Almira Avdulahu;

5.2 –  Kiralј Sintia – Sekereš Mate;

5.3 – Sabo Noemi – Kasa Kornel;

6.1 – Leontina Ajeti – Nataša Đurić;

6.2 – Pece Viola – Gulјaš Patrik;

6.3 – Kiš Ema;

7.1 – Ejđan Huseni – Elma Avdulahu;

7.2 – Kiš Anet – Kolompar Alen;

7.3 – Ujhazi Barbara – Vuksanović Srđan;

8.1 –  Dejan Jovanović – Stefan Milenković;

8.2 – Balaša Jožef – Nađ Sabolč;

8.3 – Farkaš Reka – Kiš Kornel.

Najbolјi duvači balona po odelјenjskim zajednicama bili su sledeći učenici:

5. razred

 1. mesto - Dalibor Gan i Almira Avdulahu;
 2. mesto - Sabo Noemi;
 3. mesto - Kiralј Sintia;

6. razred 

 1. mesto - Nataša Đurić;
 2. mesto - Ajeti Leontina;
 3. mesto - Kiš Ema;

7. razred 

 1. mesto - Ejđan Huseni;
 2. mesto - Elma Avdulahu;
 3. mesto - Ujhazi Barbara;

8. razred 

 1. mesto - Dejan Jovanović;
 2. mesto - Balaša Jožef;
 3. mesto - Stefan Milenković.

Diplome su kreirali predstavnici Učeničkog parlamenta. Takmičari su za osvojeno prvo mesto dobili na poklon svesku, olovku i gumicu. Svaki učesnik takmičenja je dobio na poklon balon, kao i čokoladicu od našeg vernog sponzora „Eurosvita“. Predstavnica Učeničkog parlamenta, Mirjana Ibišaj (8.1) je zaključila da je takmičenje proteklo veoma dobro i da su đaci nižih razreda verno navijali za svoje drugare koji su se takmičili, da su pobednici bili veoma srećni zbog pobede… Dodala je da je vreme za koje su takmicari duvali balone iznosilo 10 sekundi, a to koliko je takmičar naduvao balon merilo se krojačkim metrom. 

U pauzama takmičenja se plesalo uz predvođenje članica Učeničkog parlamenta. Za dobru muziku i još bolјu atmosferu je bio zadužen domar škole Doka Vidor, koji je „umiksovao“ muziku po izboru Učeničkog parlamenta, a sve lepe fotografije i video-zapis je priredio nastavnik Karolј Božović.

Oko podneva smo posetili i predsednika opštine u Bečeju. Naše učenice i predstavnice Učeničkog parlamenta, Aleksandra Gavrić (7.1) i Dejana Pakaški (8.1) predstavlјale su našu obrazovno-vaspitnu ustanovu i u okviru aktivnosti „Otvorena vrata” i pitanja za predsednika, postavile su pitanja upravo predsedniku Opštine Bečej. Prijem je počeo u 12 časova i trajao je sat vremena. Svaka škola na teritoriji Opštine Bečej je imala dva predstavnika iz redova učenika. Učenice su u ime naše obrazovno-vaspitne ustanove postavile sledeće pitanje: Da li i kada se planira rekonstrukcija školskog dvorišta i izgradnja sale na već kuplјenom placu? Predsednik je naglasio da mora postojati redosled u opremanju škola. OŠ „Sever Đurkić“ se sada renovira, zatim je predviđena rekonstrukcija ŠOSO „Bratstvo“, OŠ „Šamu Mihalј“ u Bečeju i potom, tek od 2021. godine na redu će biti naša ustanova.

Prošle godine, na ista pitanja smo dobili neizvestan odgovor, sada je godina konkretizovana i naše buduće generacije želјno očekuju prostor koji će služiti jačanju i razvoju njihovih veština, a koji će se koristiti  i za potrebe klubova u poslepodnevnim časovima.

Pitanja koja su se postavlјala predsedniku od strane učenika drugih škola su:

Autobuska stanica u Bečeju - da li se planira poseban prostor za istu? Odgovor je bio da će se u centru nalaziti dva savremena stajališta, dok je prostor namenjen za autobusku stanicu u industrijskoj zoni u Bečeju. 

Da li postoji rešenje za pse lutalice? Odgovor je bio proširenje azila, kao i odgovornost vlasnika koju su naglasile koordinatorke Dečje nedelјe Tatjana Mitić i Dunja Šormaz. Dakle, psi su čipovani, samim tim lako je pronaći vlasnika i primorati ga da se brine o svom kućnom lјubimcu kako ne bi platio kaznu.

Zatim, ponovilo se pitanje ulične rasvete koja se planira do kraja ove godine, eventualno sledeće. Predsednik je istakao da je ova struktura vlasti učinila mnogo za grad: centar je obnovlјen, Čilag-ter  rasterećen kružnim tokom, planira se obnova i sređivanje Zelene ulice grada Bečeja, organizovan je i koncert „Bečej noću“ i planira se uređenje Tise za koju će uskoro biti predstavlјen dokumentovani (filmski) materijal.

Na pitanje učenice: Šta je potrebno da se jedna mlada osoba bavi politikom? Predsednik je izneo dobre stvari: projekte kojima se pobolјšava kvalitet života, a loše stvari su: „… što nemate pravo na slobodno vreme, morate u jednom danu primiti i dr. nauka, profesora i čistača ulice i to je iscrplјujuće, takođe je veliki problem raditi sa velikom količinom informacija koje svakodnevno protiču i da je za to neophodan dobar tim, ali i da kvalitetni lјudi, obučeni u opštini odlaze na bolјa radna mesta, što je prirodno i opet se mora zaposliti neiskusno lice“. Savet je da je najbitnije da imaju dobre organizacione sposobnosti, ali da je loše vreme za bavlјenje politikom trenutno. Da nam je potrebno više stručnjaka.

Na pitanje učenika da li se ulaže u sport, odgovor je bio potvrdan. Najpre u vaterpolo jer je najisplativije, zatim u kajakaše koji su dugi niz godina prvaci, dok se u fudbal ulaže u zavisnosti od sponzora. Dodao je da će tribine na stadionu biti presvučene i da se planira, putem IPA projekta izgradnja još jedne tribine i veštačka trava za postojeći, kao i proširenje terena.

Zahvalјujemo se učenicima koje su u ime svoje generacije i budućih postavile njima značajna pitanja.

I tako nam je u ovim aktivnostima prošao ponedeljak, prvi dan Dečje nedelje.
 

VAŽNE INFORMACIJE
BROJ SLIKA: 836
BROJ PREGLEDA: 245897
BROJ POSETIOCA: 234197

OOO
UNESITE TRAŽENI POJAM:


JUL/ 2020
PUSČPSN
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
PISMENE PROVERE

Danas je 14.07.2020.

 Sledeći učenici slave rođendan:

Babenyac Imre - 1.2

Szabó Zsóka - 5.3


Sutra je 15.07.2020.

 Niko ne slavi rođendan!
ZAHVALJUJEMO SE NA PRUŽENOJ PAŽNJI. VI STE 1. POSETILAC. 2009-2017 © OŠ 'Šamu Mihalj' - Bačko Petrovo Selo