NAŠ PETI DAN DEČJE NEDELJE   - NAŠ PETI DAN DEČJE NEDELJE  
 


skola@samubps.edu.rs
   
.
.

BALASSI INTÉZET


BETHLEN GÁBOR ALAP


OPŠTINA BEČEJ
ÓBECSE KÖZSÉG


POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE


ČEPOM DO OSMEHA 

11.10.
2019.
NAŠ PETI DAN DEČJE NEDELJE   NAZADPeti dan Dečje nedelje u našoj školi započeo je jednom lepom izložbom. U petak, 11.10.2019. godine, u prepodnevnim časovima, u holu stare školske zgrade, učenici nižih odelјenja (od 1. do 4. razreda) izložili su svoje radove na temu dečjih prava, svako odeljenje ispred svoje učionice. Učitelјice su sa učenicima obišli sve izložene radove i pričali o pravima dece. Deca su se radovala, kako svojim, tako i radovima druge dece. Razgovarali su i videli: pravo na igru, pravo na obrazovanјe, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na ishranu, pravo na veroispovest, pravo na ime...

Zatim je u periodu od 3. do 6. časa, gost naše škole bio Gajo Burić, vrhunski sportista, višestruki osvajač medalјa i član srpske reprezentacije u triatlonu.

Triatlon, kao sport, sastoji se iz tri discipline: plivanja, vožnje biciklom i istrajnog trčanja. Postoje nekoliko vrsta triatlona: takozvana „Olimpijska distanca`“ , zatim „Sprint triatlon“ i „Ajronmen (gvozdeni čovek)“. Razlika je u dužini staza koje sportista prevalјuje plivanjem, biciklom i trčanjem.

Ovaj, izuzetno zahtevan, težak i naporan individualni sport poslednjih godina i u našoj zemlјi dobija na popularnosti, atraktivan je, a od 2000. godine uvršten je u olimpijske sportove. Takođe, ženska triatlonska trka imala je čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.

Po planu školskog sporta i sportskih aktivnosti, planira se i saradnja škole sa sportskim klubovima i vrhunskim sportistima bečejske opštine. Saradnja se sastoji u tome da se predstavnici klubova ili sami sportisti pozovu da gostuju u školi i prikažu određeni sport: njegove karakteristike, neophodne rekvizite, osnovna pravila kao i načine i mogućnosti treninga i pravilne ishrane.

Ove školske godine, na predlog nastavnika Karolјa Božovića i uz odobrenje direktorice škole, pozvan je Gajo Burić, vrhunski sportista iz Bečeja i član srpske reprezentacije u triatlonu, da svojim dolaskom i prezentacijom obogati program Dečje nedelјe.

Nјegova sportska biografija bogata je sledećim odličjima i podacima: Svetska serija 5i50 Cirih – 1. mesto, Evropski kup Alanja – 1. mesto, Prvenstvo Austrije – 1. mesto, Triatlon Plavnica – 1. mesto, Prvenstvo Katalonije – 1. mesto, brojna lokalna i regionalna odličja u Austriji i Švajcarskoj, Atletika – trka na 5km, Osijek – 1. mesto. Član je B-fast kluba u Austriji, trener mu je Bernd Hajdeger, u Španiji se takmiči za klub Đirona.

Nakon predstavlјanja i upoznavanja sa  našim gostom, deci je prikazan jedan stari crno beli film o istorijatu i nastanku biciklova u periodu od 1818. godine pa do današnjih dana. Po završetku filma naš dragi gost počeo je svoju priču.  Bio je vrlo temelјit u prikazu ovog sporta. Učenici, i mi nastavnici, imali smo priliku da se iz prve ruke upoznamo sa ovim sportom i da vidimo  neophodnu opremu, potrebne rekvizite i da se upoznamo sa najnovijim materijalima od koji se oni proizvode: oprema i rekviziti za plivanje, specijalni biciklovi i oprema za vožnju i istrajno trčanje, zaštitne kacige, dresovi od različitih vodootpornih materijala, i materijala otpornih na hladnoću. Takođe, saznali smo kako i čime se hrane vrhunski sportisti i kako treniraju. Da bi još više uveličali ovaj prikaz, naš gost, kao i nastavnici fizičkog vaspitanja i naš školski majstor doneli su svoje takmičarske sportske biciklove koji pripadaju različitim ganeracijama proizvodnje, od 1960 – tih godina do onih najsavremenijih. Prikazani su i osnovni alati za njihovo servisiranje. Deca su pokazala vrlo visok nivo interesovanja i bila su vrlo pažlјiva, aktivna i kooperativna. 

Prikaz ovog sporta bio je vrlo uspešan po mišlјenju i učenika i nastavnika. Svih trinaest odelјenja viših razreda, na oba nastavna jezika, imalo je priliku da se iz prve ruke upozna sa ovim sportom i ovim izuzetnim sportistom. Mnogi od učenika su želeli da se lično upoznaju sa njim, popričaju, zatraže autogram ili naprave jedan „selfi“. Kao pravi vrhunski sportista i čovek, izašao je svima u susret. Na kraju svoje prezentacije uputio je i nekoliko saveta deci: da vredno uče i rade, da budu marlјivi i odgovorni, jer samo tako mogu postići dobre rezultate u učenju i na treningu, da vode računa o svom zdravlјu i ishrani i da što više vremena provode u prirodi i druženju. Mi smo se zahvalili našem dragom gostu, takođe i našem školskom majstoru Doki Vidoru kao i nastavniku Božović Karolјu uz čiju je veliku i svesrdnu pomoć realizovana ova poseta i prezentacija. Nastavnik informatike Arpaš Atila, nastavnica srpskog jezika i književnosti Višnja Milošević Vujić i nastavnik Karolј Božović pobrinuli su se za fotografije i video-zapise kojima će ova nesvakidašnja poseta ostati u dugom sećanju.

Ispratili smo našeg uspešnog triatlonca Gaju Burića i dočekali ekipu „Tate“. Naime, oko 13 časova odigran je fudbalski meč između roditelјa i učenika naše škole. Za ovaj fudbalski meč, možemo već slobodno reći da je tradicionalan. Školska ekipa je očistila teren od lišća, montirane su mreže na golove, okupio se i manji broj navijača učenika drugih odeljenja, i roditelјi. Po prvi put, otkad se odigravaju ove tradicionalne utakmice, imali smo i čirlidersice. Učenice koje su verno bodrile učenike naše škole su bile sledeće: Bartus Luca (8.2), Kiš Ema (6.3), Sabo Žoka (6.3), Kosegi Žanet (6.3), Almasi Evelin (6.3), Štrbački Aleksandra (6.2), Galus Viola (6.2), Mešter Laura (6.2), Kalapoš Kiti (6.3), Bovanovič Emilia (6.3), Deak Beatriks (6.3), Sabo Reka (6.3) i Đere Reka (6.2).

Naša školska ekipa je nastupila u sledećem sastavu: Kiš Kornel (8.3), Živković Ivan (8.1) – golman, Kiš Mate (6.3) – golman, Milenković Stefan (8.1), Kelјački Nikola (5.1), Ereg Dominik (6.2), Ereg Levente (6.2), Nađ Tamaš (5.2), Pakaški Nemanja (6.1), Horvat Mateja (6.1), Erdeg Čongor (5.2), Huseni Ejđan (7.1), Avdulahi Erđan (7.1) i Tarjan Krištof (7.2).

Sastav ekipe roditelјa: Gombošev Saša, Erdeg Endre, Čeri Zoltan – kapiten, Mihalec Šandor, Ereg Tibor, Tot Erne i Horvat Kristijan – golman. Utakmica je protekla u izuzetnoj sportskoj atmosferi, fer-plej je bio na zavidnom nivou. Na poluvremenu roditelјi su vodili sa 4:3, a krajnji rezultat je bio 6:3 za roditelјe. Učenici su bili veoma raspoloženi za igru kao i roditelјi. Sudija susreta je bio fudbalski sudija Marko Anđelković, inače naš bivši učenik. Za video-zapis ovog sportskog susreta i mnoštvo fotografija je bio zaslužan nastavnik Atila Arpaš i Karolј Božović.

Dečju nedelju smo završili svečano, kako i priliči, završnom manifestacijom na trgu u Bečeju. Iz naše škole je organizovano, autobusom, oko 14 časova došlo 40 učenika iz petog, šestog i sedmog razreda. Naši učenici su učestvovali u zanimljivim radionicama. Bili su prisutni predstavnici svih srednjih i osnovnih škola iz opštine Bečej, zatim Muzička škola i Predškolska ustanova „Labud Pejović”. Spremno, sa raznim igricama, rukotvorinama, radionicama su čekali učenike iz cele opštine. Osim škola bile su prisutne i vanškolske institucije, koje su na ovaj način imale mogućnost da pokažu na koji način pomažu deci u razvoju.

Pratioci naših učenika bile su nastavnice Arpaš Timea, Višnja Milošević Vujić, pedagogica Lakatoš Oršolja i nastavnik Karolj Božović, koji se zbog fudbalskog meča između ekipa „Tate” i „Sinovi” pridružio malo kasnije. Imali smo lep i sunčan dan. Uz muziku su se učenici dobro proveli. Po slobodnoj proceni je bilo oko 500 dece na trgu. Bina je bila postavljena ispred pravoslavne crkve. Tu se odvijao glavni program. Učesnici programa su bili predstavnici pojedinih škola. Bilo je tu divnih horova, plesova, recitacija, pevanja. Našu školu su predstavile Arpaš Ana (8.2) i Časnji Dorka (7.2), koje su prikazale jedan plesni duo sa akrobatikom i za to su dobile veliki aplauz. Na kraju smo za uspomenu napravili zajedničku fotografiju i oko 17 sati stigli nazad u Bačko Petrovo Selo.

Ovako je prošao naš poslednji dan Dečje nedelje.


 

ELEKTRIČNA ENERGIJA
BROJ SLIKA: 836
BROJ PREGLEDA: 238910
BROJ POSETIOCA: 226274

OOO
UNESITE TRAŽENI POJAM:


FEBRUAR/ 2020
PUSČPSN
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
PISMENE PROVERE
   27-02-2020
   81   (BIOLOGIJA)
KONTROLNI ZADATAK

   27-02-2020
   64   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK

   27-02-2020
   63   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK

   27-02-2020
   62   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK

   27-02-2020
   71   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK


   28-02-2020
   73   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK

   28-02-2020
   53   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK

   28-02-2020
   52   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK

   28-02-2020
   83   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK

   28-02-2020
   82   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK


   02-03-2020
   81   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK


   03-03-2020
   51   (ISTORIJA)
KONTROLNI ZADATAK

   03-03-2020
   73   (ENGLESKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK

   03-03-2020
   82   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK


   04-03-2020
   81   (MUZIČKA KULTURA)
KONTROLNI ZADATAK

   04-03-2020
   83   (SRPSKI JEZIK)
PISMENI ZADATAKDanas je 27.02.2020.

 Sledeći učenici slave rođendan:

Bajram Mustafa - 2.1

Effert Ivana - 6.2


Sutra je 28.02.2020.

 Sledeći učenici će slaviti rođendan:

Kolompár Aleksandar - 1.2
ZAHVALJUJEMO SE NA PRUŽENOJ PAŽNJI. VI STE 1015349. POSETILAC. 2009-2017 © OŠ 'Šamu Mihalj' - Bačko Petrovo Selo