NAŠ ČETVRTI DAN DEČJE NEDELJE   - NAŠ ČETVRTI DAN DEČJE NEDELJE  
 


skola@samubps.edu.rs
   
.
.

BALASSI INTÉZET


BETHLEN GÁBOR ALAP


OPŠTINA BEČEJ
ÓBECSE KÖZSÉG


POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE


ČEPOM DO OSMEHA 

10.10.
2019.
NAŠ ČETVRTI DAN DEČJE NEDELJE   NAZADNaš četvrti dan u Dečjoj nedelji, četvrtak, 10.10.2019. godine, započeo je, po prvi put u našoj školi, na predlog i u organizaciji Učeničkog parlamenta takmičenjem u kuglanju. Članovi parlamenta su formirali timove po odelјenjskim zajednicama (jedan dečak i jedna devojčica).  Kuglanje se odvijalo po službenim pravilima Kuglaškog saveza Srbije (KSS). Igralo se na četiri bacanja, od kojih su prva tri bacanja igra „punih“ i četvrto bacanje je bilo „čišćenje“.

Takmičari prvog kuglaškog turnira su bili sledeći po odelјenjskim zajednicama:

7.1 – Semirana Huseni, Petar Živić;

7.2 – Anet Kiš, Patrik Galfi Banski;

7.3 – Judit Ferčik, Mate Nađ;

8.1 – Izabela B.Varga, Stefan Milenković;

8.2 – Sandra Nađ, Tamaš Ferenc;

8.3 – Agneš Bovanovič, Čongor Kazinci.

Nastavnička ekipa: Guba J. Kornelia, profesorica geografije i Čaba Kiš, profesor matematike.

Sudija za bodove je bila Štefanija Aranjoš, predstavnica Parlamenta, a pomoćnici su joj bili Aleksandra Gavrić i Kiti Gedelei.

Pobednici prvog kuglaškog turnira su bili sledeći učenici-učenice:

- kategorija 7. razreda – Nađ Mate (7.3) – 34 poena,  Petar Živić (7.1) – 30 poena, Ferčik Judit (7.3) i Galfi Banski Patrik (7.2) – 26 poena;

- kategorija 8. razreda – Kazinci Čongor (8.3) – 23 poena i nastavnici Jenei G. Kornelia i Kiš Čaba isto sa 23 poena, Stefan Milenković (8.1) – 21 poen, Bovanovič Agneš (8.3) – 20 poena.

Atmosfera je bila veoma dobra, svi su bili takmičarski raspoloženi, uz dobre muzičke ritmove padali su čunjevi, osvajali su se bodovi.

Svaki učesnik koji je osvojio neka od prva tri mesta je dobio diplomu koju su kreirali predstavnici Učeničkog parlamenta, male poklone od škole, pribor za pisanje i sveske, i od našeg vernog sponzora „Eurosvita“ iz Bačkog Petrovog Sela slatke poklone.

Po samom završetku turnira, i posle podele nagrada i diploma, Učenički parlament je konstatovao da je takmičenje veoma dobro prošlo, da je sportska atmosfera bila na visokom nivou kao i raspoloženje svih prisutnih, te se rodila još jedna ideja da se organizuje veliki Božićni turnir, sa tri ekipe: ekipom nastavnika, ekipom predstavnika Učeničkog parlamenta i ekipom učenika odeljenjskih zajednica 7. i 8. razreda.

Fotografije i video-zapis je spremio predstavnik parlamenta Krištof Tarjan.

Ubrzo posle takmičenja u kuglanju, održano je takmičenje u nadvlačenju konopcem za učenice i učenike od 5. do 8. razreda. Ove godine, da se ne bi gubili časovi, za ovu aktivnost je određen poseban termin, i tek po završetku takmičenja nastavlјeni su redovni časovi. Ovo tradicionalno takmičenje, iako traje već više desetina godina, i dalјe privlači veliku pažnju i postaje sve popularnije i kod devojčica i kod dečaka. Pored toga što jača takmičarski duh, pozitivno utiče i na timski rad, bolјe međudrugarske odnose među dečacima i devojčicama, podstiče toleranciju, poštovanje, fer-plej i nenasilno rešavanje konflikata. Po oblačnom i dosta hladnom danu, nastavnivi fizičkog vaspitanja su, uz pomoć dežurnih nastavnika i učenika, članova Učeničkog parlamenta, pripremili teren u školskom dvorištu obeleživši ga markerima, da bi takmičenje moglo da se održi po svim pravilima. Takođe, Učenički parlament je pomogao i pri realizaciji takmičenja.

Veliku ulogu u motivaciji učenika učinile su i odelјenjske starešine koje su glasno navijale i bodrile svoje pulene. Posebno su se po kategorijama takmičili dečaci, potom i devojčice, a kao kruna takmičenja bilo je nadvlačenje među celim odelјenjima. Kao i svih ranijih godina, i ove je pokazano zaista veliko interesovanje, visoka motivisanost, a bilo je i probnih nadvlačenja prethodne nedelјe, da bi se deca malo uigrala, navikla na ovu atraktivnu, ali fizički veoma napornu i tešku disciplinu, i svakako, da bi se obnovila i utvrdila osnovna pravila. I ove godine, kao i prethodne, kod neparnog broja odelјenja uvedeno je nadvlačenje svako sa svakim i kod dečaka i devojčica i među celim odelјenjima. Takmičenje je trajalo gotovo sat i po jer je ukupno bilo čak 39 nadvlačenja. Slede rezultati odnosno plasmani po kategorijama.

Kategorija dečaka 5. razreda: 5.2, 5.3, 5.1.

Kategorija devojčica 5. razreda: 5.2, 5.3, 5.1.

U kategoriji takmičenja celih odelјenja 5. razreda: 5.2, 5.3, 5.1.

Kategorija dečaka 6. razreda: 6.2, 6.3, 6.4, 6.1.

Kategorija devojčica 6. razreda: 6.1, 6.4, 6.3, 6.2.

U kategoriji takmičenja celih odelјenja 6. razreda: 6.3, 6.2, 6.1, 6.4.

Kategorija dečaka 7. razreda: 7.1, 7.3, 7.2.

Kategorija devojčica 7. razreda: 7.2, 7.3, 7.1.

U kategoriji takmičenja celih odelјenja 7. razreda: 7.3, 7.2, 7.1.

Kategorija dečaka 8. razreda: 8.3, 8.2, 8.1.

Kategorija devojčica 8. razreda: 8.2, 8.1, 8.3.

U kategoriji takmičenja celih odelјenja 8. razreda: ove godine, među celim odelјenjima osmih razreda nismo imali pobednika, jer je svako jednom pobedio i jednom izgubio, tako da je ispalo da su svi jednaki i  kao pobednici i kao poraženi.

Sve u svemu, takmičenje je prošlo u najbolјem redu, bez padova, povreda i incidenata, uz gromoglasmo navijanje kako učenika tako i nastavnika.

Veliko hvala učenicima, članovima Učeničkog parlamenta, nastavnicima i odelјenjskim starešinama koji su dali svoj doprinos realizaciji ove aktivnosti.

Nastavnik informatike Arpaš Atila se i ove, kao i tokom svih prethodnih godina, pobrinuo da i ovo takmičenje bude ovekovečeno fotografišući najinteresantnije momente i praveći video-zapise, a sudije takmičenja bili su nastavnici fizičkog vaspitanja Karolј Božović i Marjan Maćaš.

Ni ovogodišnja Dečja nedelja nije mogla da prođe bez akcije zamena uloga. Zbog velikog broja aktivnosti ove godine broj prijavljenih „nastavnika“ bio je u manjem obimu u odnosu na prethodne godine. Nije lako stati ispred svog odeljenja, pripremiti se za čas. To je veliki izazov i za nastavnike i za one učenike koji ih zamenjuju. Na sreću, naši učenici se ne plaše ovakvih izazova. Treba pohvaliti i ona odeljenja, gde smo imali zamene. Deca su aktivno učestvovala u učenju novog gradiva i u uvežbavanju zadataka. Ni nagrade nisu izostavljene. Ti učenici su dobili lepe petice u pedagošku svesku nastavnika ili u elektronski dnevnik.

Na kraju, evo i spiska zamena za ovu akciju:

RB

DATUM

PREDMET

NASTAVNIK

UČENICI

1.

08.10.2019.

matematika

Arpaš Atila

Tot Viola (8.2)

2.

09.10.2019.

mađarski jezik

Horvat Timea

Ördög Csongor, Szekeres Máté (5.2)

3.

09.10.2019.

mađarski jezik

Horvat Timea

Hajdu Bence, Kiš Balaž (5.3)

4.

10.10.2019.

istorija

Nača Marieta

Varga Nikoleta (8.3)

5.

10.10.2019.

biologija

Ferčik Teodora

Konc Viktorija (5.3)

6.

10.10.2019.

mađarski jezik

Arpaš Atila

Ferčik David (8.3)

7.

10.10.2019.

mađarski jezik

Arpaš Atila

Arpaš Ana (8.2)

8.

10.10.2019.

mađarski jezik

Horvat Timea

Baksa Biborka, Kolar Lorena (7.2)

9.

10.10.2019.

mađarski jezik

Horvat Timea

Busa Enike, Deak Emeke (7.3)

10.

10.10.2019.

mađarski jezik

Horvat Timea

Harangozu Virag, Čeri Julia (5.2)

11.

10.10.2019.

mađarski jezik

Horvat Timea

Vismeg Henrieta, Markus Sintia (5.3)

12.

14.10.2019.

matematika

Arpaš Atila

Nađ Sandra, Bovanovič Lucia (8.2)

13.

14.10.2019.

matematika

Arpaš Atila

Kišuri Hermina (8.3)

14.

15.10.2019.

matematika

Arpaš Atila

Bartus Rita (8.2)

15.

16.10.2019.

mađarski jezik

Galus Čila

Tot Viola, Kovač Fani (8.2)

 

Popodne je bilo rezervisano za druženje u Narodnoj biblioteci u Bečeju. Naime, Narodna biblioteka Bečej i Mađarsko kulturno društvo „Petefi Šandor“ raspisali su likovni konkurs za mališane iz vrtića i prvake osnovnih škola na teritoriji naše opštine. Tema konkursa je bila „Moja najdraža životinja iz omilјene basne“. Naši prvaci su poslali svoje radove i učenica 1.1 Dragana Jovanović je osvojila 1. mesto.                                                                                                                   

Svečana dodela nagrada i diploma održana je pre takmičenja u prepričavanju.

Ovogodišnje takmičenje u prepričavanju održano je u okviru Dečje nedelje u Narodnoj biblioteci u Bečeju sa početkom u 16 časova. Tema prepričavanja bile su srpske narodne šaljive priče. Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: I kategorija (2. i 3. razred - žiri: Aneta Tucakov, glumica, Ivana Petrović, profesorica srpskog jezika i književnosti), II kategorija (4. i 5. razred, žiri: Jasmina Tančić, profesorica srpskog jezika i književnosti, Marija Stefanov, bibliotekar u penziji) i III kategorija (6. i 7. razred, žiri: Elizabeta Šijačić, knjižničarka, Ivan Kovač, profesor filozofije). Naša škola je imala predstavnike u sve tri kategorije. U I kategoriji srpske narodne šaljive priče prepričavali su Miloš Nonin (2.1, priča „Zvali magarca u svatove“), Njegoš Anđelković (2.1, priča „Bačvanin i Grk“) i Đorđe Rigovljev (3.1, priča „Pustio bih ja njega, ali neće on mene“). I u II kategoriji smo imali tri takmičara, a to su: Sofija Nonin (4.1, priča „Ero i kadija“), Nemanja Keljački (5.1, priča „Dobro je kad i kad i ženu poslušati“) i Ilija Stanisavljev (5.1, priča „Bačvanin i Grk“). Milana Stjepanić (6.1, priča „Đavolska slanina“) i Dejana Petrović (6.1, priča „Pravedna presuda“) nastupile su u III kategoriji.

Naši takmičari su bili uspešni u prepričavanju i odlukom žirija osvojili su sledeća mesta. U I kategoriji Njegoš Anđelković je osvojio 2. mesto, a Đorđe Rigovljev 3. mesto. Nemanja Keljački je u II kategoriji osvojio 2. mesto. U III kategoriji Dejana Petrović je osvojila 2. mesto, a Milana Stjepanić 3. mesto. Svi takmičari su nagrađeni vaučerima za kupovinu u knjižari „Papirus“, diplomama, članskim kartama i obeleživačima za knjige. Učenike su pripremile za takmičenje u prepričavanju učiteljice Mirjana Svirčev, Maja Simendić i Sanja Bašić. Dok je petake i šestake pripremila nastavnica srpskog jezika i književnosti Višnja Milošević Vujić.

A negde u isto vreme, oko 17 časova u Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“ odvijala se dodela nagrada. Na likovnom konkursu naša škola je osvojila 2. mesto. Radilo se o tome da smo na poziv Predškolske ustanove „Labud Pejović“ iz Bečeja učestvovali na likovnom konkursu. Slogan Dečje nedelje je bio: „Da pravo svako – dete uživa lako!“, pa je i tema konkursa bila slična: „Deca imaju pravo da…“ Učesnici su se takmičili u okviru četiri kategorije i  pristiglo je oko šezdesetak radova. U žiriju školskog uzrasta bio je uvaženi akademski slikar Škrabanj Viktor. Uslovi konkursa su bili, da se izradi lenta sa dečjim pravima u slobodno odabranoj tehnici i dimenziji. Lenta je trebalo da bude trodimenzionalna i zbog toga smo odabrali tekstil kao najpogodniji materijal za rad. Uslov za učešće u ovom konkursu je bio grupni rad i u njemu su sudelovali sledeći učenici naše škole: Bovanovič Emilija (6/3), Sabo Adriana (6/4), B. Varga Izabela (8/1), Bovanovič Agneš (8/3), Deli Edina (8/3), Križak Bernadet (8/3), Markuš Adrijana (8/3).

Posle svih dešavanja ovog dana, u svečanoj sali Opštine Bečej sa početkom od 18 časova održana je tribina na temu „Ostvarivanje prava dece u opštini Bečej“ u organizaciji Društva prijatelja dece, Centra za socijalni rad Bečej i Narodne biblioteke-Bečej.

U razgovoru su učestvovali predstavnici svih relevantnih institucija u gradu koji se bave decom, a povod je bio obeležavanje 30 godina Konvencije o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti prava deteta. Govornice na tribini bile su: sudija Osnovnog suda u Bečeju Borka Korenoj, direktorka Centra za socijalni rad Ivona Božović, predsednica Društva prijatelja dece Izabela Šormaz, članica Opštinskog veća Svetlana Vuletić, pedijatar u Dečjem dispanzeru Gabriela Ivošević i pedagoškinja u Tehničkoj školi i Gimnaziji Marica Kresoja.

U svojstvu slušalaca na tribini je učestvovala pedagog naše škole, Oršolja Lakatoš.

Predstavnici svih institucija su pojedinačno izneli najbitnije segmente rada sa decom. Na tribini se govorilo o siromaštvu, vršnjačkom nasilju, diskriminaciji, pravima dece sa smetnjama u razvoju, preventivnoj-zdravstvenoj zaštiti dece, o preopterećenosti u školama, o nedostatku slobodnog vremena, međusektorskoj saradnji, o sudskim postupcima u kojima se pojavljuju i deca, o tome šta i koliko lokalna samouprava čini u interesu dece itd.

Premijerno je prikazana edukativna reportaža snimljena pre dve nedelje o poznavanju dečjih prava. Na snimanju su učestvovali predstavnici osnovnih i srednjih škola opštine. Naša škola je delegirala predstavnicu Učeničkog parlamenta, učenicu osmog razreda, Luciju Bovanovič.

Ovim je bio završen četvrti dan Dečje nedelje.


 

VAŽNE INFORMACIJE
BROJ SLIKA: 836
BROJ PREGLEDA: 245898
BROJ POSETIOCA: 234198

OOO
UNESITE TRAŽENI POJAM:


JUL/ 2020
PUSČPSN
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
PISMENE PROVERE

Danas je 14.07.2020.

 Sledeći učenici slave rođendan:

Babenyac Imre - 1.2

Szabó Zsóka - 5.3


Sutra je 15.07.2020.

 Niko ne slavi rođendan!
ZAHVALJUJEMO SE NA PRUŽENOJ PAŽNJI. VI STE 1. POSETILAC. 2009-2017 © OŠ 'Šamu Mihalj' - Bačko Petrovo Selo