Fudbal - Osnovna škola 'Šamu Mihalj' - (Bačko Petrovo Selo) / Samu Mihály Általános Iskola (Péterréve)
 


skola@samubps.edu.rs
   
.
.

BALASSI INTÉZET


BETHLEN GÁBOR ALAP


OPŠTINA BEČEJ
ÓBECSE KÖZSÉG


POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE


ČEPOM DO OSMEHA 

Fudbal
24.02.2010.
Fudbal je ekipni sport koji se igra između dve ekipe sastavljenih od jedanaest igrača ili igračica. Fudbal je trenutno najpopularniji sport na svetu. Igra se fudbalskom loptom na igralištu pravougaonog oblika s travnatom ili umetnom površinom. Golovi su smešteni nasuprot jedan drugome na kraju igrališta.
Cilj je igre ubaciti loptu u protivnički gol manevrirajući loptom bilo kojim delom tela osim rukom. Jedino golman može u ograničenom području igrati rukom. Pobednik je utakmice ekipa koja na kraju utakmice da više pogodaka (golova).
Savremena fudbalska igra razvila se u Engleskoj posle stvaranja prvog nogometnog saveza davne 1863. godine. Prva pravila datiraju iz iste godine, a s manjim promenama održala su se i do danas. Najviše je fudbaslsko telo FIFA (Fédération Internationale de Football Association). FIFA organizira Svetsko prvenstvo u fudbalu, najprestižnije takmičenje u fudbalu, a možda i najpopularnije sportsko takmičenje uopšte.

Istorija i razvojStandardna fudbalska lopta.


Igre koje su se temeljile na napucavanju lopte odigravale su se u mnogim zemljama tokom istorije. Najstarija igra o kojoj postoje važeći dokumenti jest Cuju, spomenuta tokom vojnih vežbi za vreme Dinastije Čin u Kini (255.-206. pre Krista). Ostale pradavne igre bile su Kemari u Japanu te Harpastum u Starom Rimu.

Pravila fudbala donesena su sredinom 19. veka da bi konačno ujedinila sve vrste fudbala koje su se igrale po raznim školama širom Ujedinjenog Kraljevstva. Prva su pravila izmišljena u Cambridgeu 1848. No, ta pravila nisu bila usvojena. Tijekom 50-ih godina 19. veka, brojni klubovi širom država s engleskim kao maternjim jezikom igrali su fudbal koji se razlikovao od jednog do drugog mesta.
Neki su klubovi donosili vlastita pravila, a najpoznatija su bila Sheffieldska fudbalska pravila iz 1867. Također, 1862., John Charles Thring izneo je svoju vrstu pravila koja su imala uticaja u stvaranju prvih fiksnih pravila.
Sva ova pravila za pozitivnu su posledicu imale stvaranje prvog fudbalskog saveza, dana 26. septembar 1863. Prvo okupljanje saveza bilo je u Freemason"s Tavern u ulici Great Queen Street, London.
U Freemason"s Tavern, tokom pet susreta između Septembra i Maja, donesena su službena pravila koja su, s manjim izmenama, na snazi i danas. Na završnom sastanku, klub Blackheath povukao se iz saveza zbog izbacivanja sva pravila; prvo, u kojem je pisalo da je dopušteno igrati rukom bilo gde po terenu, i drugo, u kojem je dozvoljeno udaranje po nogama.
Danas, pravila donosi IFAB (International Football Association Board). Ovo je telo osnovano 1886. poslije sastanka u Manchesteru. Na tom su sastanku sudelovali, osim engleskog, i škotski, velški i irski fudbalski savez.
Najstarije fudbalski takmičenje engleski je FA Cup, prvi put održan 1872. Engleska je također dom najstarije lige, osnovane 1888. od strane Aston Ville. Originalni sastav takmičenja okupljao je 12 članova u ekipe iz središnje i sjeverne Engleske.
FIFA je osnovana 1904. u Parizu, obećavši da će poštovati i pokušati unaprediti fudbalska pravila. Povećana popularnost fudbala na međunarodnoj sceni dovela je da IFAB primi FIFA-u pod svoje okrilje 1913. godine. U današnje vreme, IFAB se sastoji od četiri člana iz FIFA-e, te od jednog predstavnika iz svakog od četiri britanska saveza.
U današnje vreme, fudbal svoj status najpopularnijeg sporta na svetu duguje jednostavnim pravilima i minimalnoj opremi. Nogomet se danas igra na profesionalnom nivou u više od dvesto zemalja sveta, a zanimljivo je napomenuti da je, prema FIFA-i, veći broj amatera nego profesionalaca. Također, FIFA je 2001. objavila da preko 250 miliona ljudi igra fudbal redovno za neki profesionalni ili amaterski klub.
U velikom delu sveta, fudbal zbog činjenice da je ekipni sport, zbližava ljude i poboljšava odnose između mesta, gradova, pa čak i država. Američka TV-postaja ESPN tvrdi da je plasman Obale Slonovače na SP 2006. prekinuo građanski rat u toj afričkoj zemlji. No, nasuprot tome, dobro je poznat slučaj fudbalskog rata između Hondurasa i Salvadora, kao i nemili događaj na Maksimiru 1990., na utakmici između Dinama i Zvezde.

Igrači, oprema i sudije

Svaka se ekipa sastoji od najviše 11 igrača (ne zamena), od kojih jedan mora biti golman. Pravila takmičenja određuju minimalan broj igrača koji je potreban za stvaranje ekipe, što je najčešće sedam. Golman se može koristiti rukom ili dlanom te se kretati s loptom u rukama, ali samo unutar šesnaesterca ispred vlastitog gola, ne protivničkog. Iako su aktivni igrači (dakle, ne golmana) izabrani od trenera, nema nikakvog ograničenja što se tiče njihovih pozicija i kretanja.
Osnovna oprema koja je potrebna za nastup uključuje majicu, šorc, čarape (štucne), kopačke i adekvatne štitnike za potkolnicu. Ne smeju nositi ništa što je opasno za protivničkog igrača ili tog samog igrača. Također se nikakav nakit, pa ni venčani prsten, ne sme nositi. Samo sudija sme, tj. treba nositi sat. Golmani moraju imati drukčiju opremu od saigrača, protivničkih igrača i arbitara.
Više igrača može biti zamenjeno tokom utakmice. Maksimalan broj zamena tokom međunarodne takmičarske utakmice ili ligaške utakmice jest tri, iako broj zamena može varirati u nekim drugim ligama ili prijateljskim utakmicama. Najčešći su razlozi za zamenu ozleda, umor, taktička promena... Prema propisima FIFA-e, zamenjen igrač ne sme više ući u igru za vreme utakmice.
Utakmicu sudi glavni sudija, koji ima potpunu vlast da sprovodi sva nogometna pravila tokom utakmice za koju je izabran da sudi (5. pravilo). Odluka glavnoga sudije je konačna. Glavnom sudiji pomažu pomoćne sudije, a svugde bi trebao biti i četvrti sudija, iako FIFA to ne zahtijeva. Glavna je uloga četvrtog suca pomaganje ostaloj trojici sudaca i, ako je potrebno, zamena jednog od trojice sudaca. Ako se ozlijedi jedan od trojice sudaca, na njegovo mjesto uskače četvrti sudac. Budući da u tom slučaju nema četvrtog suca, na SP-u 2006. vidi se da postoji i peti sudac, koji uskače na mjesto četvrtog suca.

Igralište
Zbog engleskog porekla fudbala i nadmoći britanskih saveza u ranim danima IFAB-a, standardne dimenzije fudbalskog igrališta izražene su u jardima. Tako, npr., jedanaesterac nije udarac upućen s 11 metara, već s 12 jardi! Iako se danas sve više preračunava u metre, nogometne nacije s engleskog govornog područja i dalje koriste jarde kao mernu jedinicu.
Igralište je oblika pravougaonika. Za međunarodne utakmice, dužina ne sme prelaziti 90 do 100 metara, a širina bi trebala biti između 65 i 75 metara. Ove linije nazivaju se aut-linije, a kraće se nazivaju gol-linije. Dužina aut-linije mora biti veća od dužine gol-linije. Na gol-liniji postavljeni su golovi. Gol se sastoji od grede i dve stative. Greda mora biti duga tačno 8 jarda, ili preračunato, 7.32 metara. Stative se moraju uzdizati 2.44 metra od tla. Ovo može zvučati neverovatno, ali mreža koja stoji pričvršćena za gol nije potrebna! Ipak, danas je gotovo nezamislivo igrati bez mreže, pa se ona postavi iza gola.
Ispred svakog gola je šesnaesterac, još poznat i pod nazivima kazneni prostor ili jednostavno prostor. Vidljivo iz slike, poprečna linija spaja dve okomite linije duge 18 jardi, ili preračunato 16.5 metara. Svaki se prekršaj napravljen u šesnaestercu kažnjava jedanaestercom.

Trajanje utakmice i određivanje pobjednika

Standardna utakmica za odrasle sastoji se od dva dela od 45 minuta poznatih kao poluvreme. Dakle, utakmica traje 90 minuta. Obično je između dva poluvremena odmor od 15 minuta.
Sudac je jedini službeni merač vremena na utakmici. On donosi odluku kolika će biti nadoknada izgubljenoga vremena. Vrijeme se gubi obavljanjem zamena, pružanja medicinske pomoći povređenom igraču, slavljenjem gola... Sudac će pokazati četvrtom sucu kolika je nadoknada, a četvrti će sudac podignuti mali semafor koji pokazuje igračima i publici koliko se minuta nadoknađuje.
Utakmice u ligi mogu završiti i neriješeno, no u knockout fazi takmičenje neodlučene utakmica nakon odigranih 90 minuta rešava se produžecima, a ako je i tada neodlučeno, onda se pristupa izvođenju jedanaesteraca. Golovi dati u produžecima se u službenim statistikama trebaju računati kao da su dati tokom regularnih 90 minuta. Kod jedanaesteraca, to je drugačije. Oni dati tokom 90 minuta ili produžetaka računaju se kao i gol iz igre, no oni dati posle 90 minuta i produžetaka ne računaju se u službenim statistikama.
Takmičenje koja se održavaju dvokružno (ekipe igraju jedna protiv druge dvaput; jednom kući, jednom u gostima) mogu koristiti pravilo gola u gostima, ako dve ekipe imaju jednak broj bodova na kraju takmičenja. Ako je i broj golova u gostima takođe jednak, onda se može izračunati odnos dodijeljenih i iskorištenih jedanaesteraca. No, najlakša je varijanta odigravanje odlučujuće utakmice.
U kasnim 90-im godinama 20. veka, IFAB je počeo eksperimentirati s načinima koji bi omogućavali završetak utakmice bez izvođenja jedanaesteraca. To su bili zlatni gol i srebrni gol. Zlatni gol znači trenutni završetak utakmice i pobedu ekipi koja je gol zabila. Srebrni gol donosi pobedu ekipi koja ima prednost na kraju produžetka. Pravilo zlatnog gola uvedeno je prvi puta na svetskom prvenstvu mladih 1993., a srebrni gol na EP-u 2004. u Portugalu. No, eksperimenti su sa zlatnim i srebrnim golom ukinuti te se IFAB vratio tradiciji i odigravanju produžetaka do kraja. 


 


 


 


 


 

 


MAJ/ 2022
PUSČPSN
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
PISMENE PROVERE
   18-05-2022
   52   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK

   18-05-2022
   53   (MATEMATIKA)
KONTROLNI ZADATAK


   19-05-2022
   63   (NEMAČKI JEZIK)
PISMENI ZADATAK

   19-05-2022
   61   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK

   19-05-2022
   71   (ISTORIJA)
KONTROLNI ZADATAK

   19-05-2022
   72   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK


   20-05-2022
   73   (MAĐARSKI JEZIK)
PISMENI ZADATAK

   20-05-2022
   72   (MAĐARSKI JEZIK)
PISMENI ZADATAK

   20-05-2022
   53   (SRPSKI JEZIK)
PISMENI ZADATAK


   23-05-2022
   51   (SRPSKI JEZIK)
PISMENI ZADATAK

   23-05-2022
   73   (SRPSKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK


   24-05-2022
   62   (ENGLESKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK

   24-05-2022
   63   (ENGLESKI JEZIK)
KONTROLNI ZADATAK


ZAHVALJUJEMO SE NA PRUŽENOJ PAŽNJI. VI STE 1212006. POSETILAC. 2009 - 2022 © OŠ 'Šamu Mihalj' - Bačko Petrovo Selo